Please use this identifier to cite or link to this item: http://e.ieu.edu.ua/handle/123456789/847
Title: Нанотехнології в системах доставки ліків: світовий ринок, переваги, песпективи та проблеми
Authors: Габ, А.І.
Малишев, В.В.
Пришедько, О.С.
Issue Date: 7-Nov-2023
Publisher: MODERN ASPECTS OF MODERNIZATION OF SCIENCE: STATUS, PROBLEMS, DEVELOPMENT TRENDS Materials of the 38th International Scientific and Practical Conference November 7, 2023, Brno, (Czech Republic)
Citation: Габ А.І., Малишев В.В., Пришедько О.С. Нанотехнології в системах доставки ліків: світовий ринок, переваги, песпективи та проблеми / MODERN ASPECTS OF MODERNIZATION OF SCIENCE: STATUS, PROBLEMS, DEVELOPMENT TRENDS Materials of the 38th International Scientific and Practical Conference November 7, 2023, Brno, (Czech Republic), р. 213-218
Abstract: Наномедицина є галуззю медичної науки, яка передбачає використання наноматеріалів і нанотехнологій. Доставка ліків являє собою сукупність методів, технологій і прийомів з метою модифікації властивостей лікарських засобів та покращення їх ефективності й підвищення безпеки. Цей напрямок на сьогодні є найперспективнішим та найдосліджуванішим у світі. Використання наночастинок як новітніх систем доставки ліків дає змогу підвищити ефективність і чіткіше дотримуватися режиму лікування пацієнтів. Незважаючи на значні переваги таких систем, вони не позбавлені недоліків. Труднощі в досягненні цільової доставки ліків є однією з головних проблем систем доставки ліків на основі наночастинок. Накопичення наночастинок в органах, зокрема, в печінці та селезінці, може обмежити їх терапевтичну ефективність. З метою подолання такого накопичення здійснюються спроби розробки різних логістичних шляхів та стратегій для цільового спрямування наночастинок до певних тканин і клітин, зокрема використовують пептидні ліганди і пептиди, здатні безпосередньо проникати до клітин. До того ж, розмір і форма наночастинок часто впливають на їх фармокінетику, а хімічний склад поверхні частинок – на їх біорозподіл. Усе це вимагає дослідження взаємодії між частинками та організмом. Існує потреба в достовірних системах моніторингу та контролю вивільнення лікарського засобу з наночастинок. Це особливо важливо для тривалої доставки ліків, оскільки забезпечить контрольоване вивільнення препарату протягом тривалого періоду часу. Загалом системи доставки ліків на основі наночастинок є перспективними.
URI: http://e.ieu.edu.ua/handle/123456789/847
Appears in Collections:Кафедра фундаментальних та медико-профілактичних дисциплін

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
conf-38 (2).pdf768.14 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.