Please use this identifier to cite or link to this item: http://e.ieu.edu.ua/handle/123456789/826
Title: ДОСЛІДЖЕННЯ ЗВ’ЯЗКУ СЕРЕДНЬОГО АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ ТА ВИСОТИ ЦЕНТРУ ТЯЖКОСТІ ТІЛА
Authors: Діденко, Ю.
Тростянська, К.
Таранюк, Г.П.
Issue Date: 22-Nov-2023
Publisher: СУЧАСНІ ТРЕНДИ РОЗВИТКУ ГАЛУЗЕЙ ЕКОНОМІКИ ТА СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ: ВІТЧИЗНЯНИЙ ТА МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД: збірник тез доповідей Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти та молодих учених (22 листопада 2023 року)
Citation: Дослідження зв’язку середнього артеріального тиску та висоти центру тяжкості тіла / Діденко Ю., Тростянська К. (1к., МЄУ), Таранюк Г.П. / Modern trends in the development of economic and social sectors: national and international experience: collection of reports abstracts of the International Scientific Conference of Students and Young Scientists (November 22, 2023). – Kyiv: International European University. – 2023, с. 125-127
Abstract: Середній артеріальний тиск (САТ) є важливим гемодинамічним показником і критичним параметром для діагностики та лікування різних захворювань, таких як гіпертонія, серцева недостатність, тощо. Підтримка адекватного САТ має важливе значення для запобігання пошкодженню кінцевих органів і оптимізації тканинної перфузії. Відповідно до загальновживаного визначення САТ, це ефективний артеріальний тиск, який підтримує фактичну циркуляцію крові протягом періоду серцевого циклу. Тобто загальний перепад тиску в судинному руслі, який є рушійною силою кровообігу, можна представити як різницю САТ та центрального венозного тиску (ЦВТ). Ця різниця, в свою чергу, відповідно до закона Гагена – Пуазейля, працює на подолання загального периферичного опору (ЗПО) та формування серцевого викиду і відповідно хвилинного об’єму крові (ХОК). Коефіцієнт лінійної кореляції між показником висоти ЗЦТ та показниками САТ (1), та САТ (2) становив 0.65 та 0.67 відповідно, що говорить про наявність помірного зв’язку між досліджуваними параметрами. За t-критерієм Стьюдента отриманий результат є значущим на рівні 0.01, що є цілком достатньо щоб стверджувати про високу надійність результату і висновку щодо тісного зв’язку досліджуваних параметрів.
URI: http://e.ieu.edu.ua/handle/123456789/826
ISBN: 978-617-95381-0-0
Appears in Collections:Кафедра фундаментальних та медико-профілактичних дисциплін

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Збірник тез МЄУ листопад-22.11.2023 (Тар-2).pdf502.22 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.