Please use this identifier to cite or link to this item: http://e.ieu.edu.ua/handle/123456789/694
Title: Інформаційні технології підтримки прийняття рішень щодо визначення ресурсів для гасіння лісової пожежі засобами авіації
Authors: Нестеренко, Олександр Васильович
Поліщук, Валерій Борисович
Хижняк, Володимир Віталійович
Шевченко, Віктор Леонтійович
Keywords: метод аналізу ієрархій
метод аналітичних мереж
схвальне голосування
візуалізація
графи
екологічна безпека
Issue Date: 2023
Publisher: Інститут телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України
Citation: Нестеренко О.В., Поліщук В.Б., Хижняк В.В., Шевченко В.Л. Інформаційні технології підтримки прийняття рішень щодо визначення ресурсів для гасіння лісової пожежі засобами авіації. Екологічна безпека та природокористування, вип. 2 (46), 2023. С. 109-123.
Series/Report no.: ;https://doi.org/10.32347/2411-4049.2023.2
Abstract: В статті пропонується вирішення науково-прикладної задачі автоматизації підтримки прийняття рішень щодо визначення ресурсного забезпечення сил цивільного захисту при гасінні лісових пожеж. Дана тематика має значну актуальність як для мирного часу, так і в умовах поточної збройної агресії Російської Федерації проти України. Розв’язана задача є важливим елементом вирішення більш комплексної проблеми оперативного реагування на надзвичайні ситуації в екологічній та техногенній сферах. Для вирішення даної задачі запропоноване програмне середовище автоматизованої підтримки прийняття рішень експертами на основі інтеграційного методу, що забезпечує структурування даних, підтримку експертних суджень та візуалізацію процесів прийняття рішень. Функціональність цього програмного середовища розглянуто на прикладі використання інтеграційного експертного методу та відповідних інформаційних технологій для визначення ресурсів авіаційних угрупувань з метою формування плану оперативного реагування на ліквідацію лісових пожеж. Наведено ієрархічну модель задачі у відповідності до вимог методу аналізу ієрархій. Також для підвищення ефекту від проведених моделювання та ранжування альтернатив запропоновано використання мережевої моделі задачі та застосування для підтримки прийняття рішень методу аналітичних мереж, який є розвитком методу аналізу ієрархій. Реалізація методу аналітичних мереж проілюстрована з використанням СППР SuperDecisions, що вільно розповсюджується. Розроблені науково-практичні підходи та інструментарій призначені для функціонування в оперативних підрозділах державної служби з надзвичайних ситуацій, однак можуть застосовуватись й в інших силових структурах. Отримані результати спрямовані на підвищення рівня екологічної безпеки в лісових ареалах та можуть бути використані для підтримки природокористування в різних регіонах.
URI: http://e.ieu.edu.ua/handle/123456789/694
ISSN: 2411-4049
Appears in Collections:Кафедра інформаційних технологій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Нестеренко_ІНФОРМАЦІЙНІ_2023.pdf1.2 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.