Please use this identifier to cite or link to this item: http://e.ieu.edu.ua/handle/123456789/800
Title: ОСОБЛИВОСТІ ПАТОМОРФОЛОГІЧНИХ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ЗМІН ГЕПАТОБІЛІАРНОЇ СИСТЕМИ ВНАСЛІДОК ІНФІКУВАННЯ ПЕЧІНКОВИМ СИСУНОМ (FASCIOLA HEPATICA)
Authors: КУРКЧИДЗЕ, Марія
ІЗІРІНСЬКА, ЮЛІЯ
Issue Date: 25-May-2023
Publisher: Наука та інновації: сучасний вектор розвитку науки та світу : збірник тез доповідей науково-практичних конференцій Міжнародного наукового форуму (25-26 травня 2023 року)
Citation: Особливості патоморфологічних та функціональних змін гепатобіліарної системи внаслідок інфікування печінковим сисуном (Fasciola hepatica) / Куркчидзе Марія, Ізірінська Юлія / Наука та інновації: сучасний вектор розвитку науки та світу : збірник тез доповідей науково-практичних конференцій Міжнародного наукового форуму (25-26 травня 2023 року). – Чернігів : НУ «Чернігівська політехніка», 2023, c.17-18
Abstract: Печінковий сисун (лат. Fasciola hepatica) – паразит, що належить до типу Плоских червів, класу Трематод, є збудником фасціольозу [1, ст.458]. Поширений у 70 країнах на всіх континентах. Хворіють частіше тварини, але кількість інфікованих людей у світі перевищує 2 мільйони. Тому це захворювання є актуальною проблемою, яке вимагає поширення інформації. Детальні дослідження цього захворювання та розробка нових методів профілактики та лікування можуть запобігти поширенню захворюваності, смертності та економічного збитку. Міграція личинок призводить до порушення тканин печінки: запалення, крововиливів в ній. Печінковий сисун знаходиться в печінці, шукаючи жовчну протоку. В жовчній протоці, паразит досягає зрілості та починає розмножуватись. Закупорювання жовчних шляхів призводить до виникнення жовтяниці. В умовах військового стану в країні, ця тема може стати актуальною, внаслідок вичерпування запасів їжі та доброякісної води.
URI: http://e.ieu.edu.ua/handle/123456789/800
ISBN: N 978-617-7932-44-3
Appears in Collections:Кафедра фундаментальних та медико-профілактичних дисциплін

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Збірник тез МЄУ травень-25.05.2023 (Із-1).pdf60.91 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.